mandag 21. mars 2011







Mann ca 40
Mann ca 20
Kvinne ca 40
Kvinne ca 20
Mørkhudete
5
4
0
2
Hvite
18
20
1
7



1)      Vi valgte å dele det opp i seks forskjellige grupper, menn rundt 40, menn rundt 20, kvinner rundt 40 og kvinner rundt 20. I tillegg om personen på bildet var lys eller mørk i huden.

2)      Resultatene var ganske som forventet, det var i hvert fall ikke overraskende at menn dominerte bildene, ettersom det var fra en spillside, og spill er veldig mannsdominerende, både spillutviklerne, men også personer som faktisk spiller spillende.

3)      Som nevnt ovenfor er grunnen til at det er flere menn på bildene sannsynligvis fordi spill generelt er mannsdominerende. Veldig mange spill er actionspill, og det ser oftere tøffere ut om man har en kraftig mann på bildet, enn en ikke fult så kraftig kvinne.

4)      Resultatene i undersøkelsen stemmer bra med lærerbokas teori om usynlig makt.

5)      En svakhet ved undersøkelsen vår er at de fleste personene det var bildet av var spillfigurer, dette gjør at det ofte blir vanskelig å se en eksakt alder på personen, og mange av svarene kan dermed ikke være helt presise.

mandag 14. mars 2011

Oppgaver 14.3.2011

Oppgave A)

a) Adidas trøye
b) Data
c) Kjøttboller
d) Disturbed

Medier har påvirket de 4 valgene over i noen grad, men mye av påvirkningen har kommet fra venner og familie. Adidas trøya kommer fra mediepåvirkning, der har ikke venner og familie påvirket i det hele tatt. Dataen kommer derimot fra mer eller mindre bare venner og familie. Middagen er litt vanskelig for den er det ikke jeg som har laget, men jeg tror den kommer fra mediepåvirkning av en kokebok eller liknende. Musikksmaken kommer fra familie og venner, mens akkurat bandet er noe mediepåvirket i tillegg.


Oppgave B2) 

1)

a) Innholdet i dette klippet handler om grensen mellom redaksjonell tekst og tekstreklame.  Det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået “NewsWire” er et selskap som tar opp saker som kunder i privat og offentlig sektor ønsker at mediene tar opp. NewsWire sender deretter sakene sine gratis ut til aviser, tv, radio osv. Dette gjør at spørsmålet om det er et nyhetsbyrå eller et reklamebyrå blusser opp. De hevder selv at de er et nyhetsbyrå, og ingen av artiklene deres er skrevet som reklame, de er skrevet som nyheter.


b) Jeg har ikke noen spesielle meninger om det som blir tatt for seg i dette klippet, det får personer med mer kunnskap om emnet gjøre. Men jeg kan på en måte skjønne begge sider av saken. Jeg ser det at folk kan se på det NewsWire sender ut som reklame, men på en annen side ser det jo ut til å være viktige teamer de tar opp, som stress og hodepine blant barn, og hvor lett det er å bli svindlet når man kjøper bil.


2) 
a) Redaksjonell tekst er en reklametekst som er skrevet som en vanlig artikkel, dette er gjort så vi ikke skal lese teksten med de samme kritiske øynene man vanligvis ville lest den med. Tekstreklame er når produkter og kommersielle interesser blir for eksempel positivt omtalt på redaksjonell plass ut fra andre hensyn enn uavhengig og kildekritisk journalistikk.
b) Tekstreklame er ikke lov

Eksempel på tekstreklame:
http://www.journalisten.no/story/61999

3) 
- Grensen mellom tekstreklame og redaksjonell tekst er at redaksjonell tekst er betalt av firmaet som selger produktet mens tekstreklame er når et medie (for eksempel en avis) reklamerer for et produkt uten at det er betalt av et firma og at det ikke er gitt opplysninger om at det er reklame. Gjør man en produktomtale skal den være journalistisk motivert. Utvalg av produkter eller tjenester som omtales, og informasjon som formidles, skal skje på grunnlag av journalistiske vurderinger.

- Jeg vil si at det er både god markedsføring og en måte å lure folk på. Markedsføring handler jo om å å finne den best mulige måten å selge et produkt på, og det tror jeg dette kan være. Ihvertfall for avsenderen. Ser man saken fra mottakeren sin side derimot blir det litt feil. Mottakeren vil gjerne ha informasjonen på en mest mulig troverdig måte, om man da tror at produktet det snakkes om er sett fra et journalistisk øye, når det egentlig er ment som reklame for et produkt, blir det ganske feil.